Itt vagy még?

FOLYTATÁS

13 tipp a közönség lebilincselésére

Improve Your Next Presentation with These Simple Steps

Blake Roney

Eljött hát az idő. Nagyobb közönség előtt kell előadást tartania, és szeretné a figyelmüket a kezdetektől a zárszóig sajátjának érezni. Attól tart, a hallgatóság soraiból beszélgetést, ásítozást hall majd a prezentáció alatt, vagy ami még rosszabb, horkolást.


Sose aggódjon! A következő tippek és technikák alkalmazásával még egy civil szolgálati reformról szóló előadást is érdekessé varázsolhat:

 


1. Kezdje egy lenyűgöző, emlékezetes vagy zavaró tényadattal! Egy nagyszerű, megkapó állítás az első perctől lebilincseli közönségét.


2. Tegyen fel hatásos kérdéseket: A nézősereg figyelemmegtartásának egyik remek módja a provokatív költői kérdések feltétele - a kérdésre ugyanis felelniük nem kell, viszont gondolatokat ébreszt. Ha kedve tartja, akár egy jelentkezőt válaszadásra is bírhat.


3. Alkalmazzon ötletelési technikákat: Kérje meg a közönséget, hogy az előadáshoz kötödő témával kapcsolatban ötleteljenek, pl. keressenek megoldást egy problémára. Mutasson egy szemléltető példát, vonja be őket az előadásba, találjanak a konvencionálistól eltérő megoldásokat a problémára. Sarkallja őket alternatív megoldások keresésére.


4. Ossza meg személyes tapasztalatait! Az oktatás egyik legjobb módja a saját tapasztalatok megosztása. A személyes élmény átadásával közönsége jobban azonosul önnel, továbbá elősegíti a tanítani kívántak könnyebb megértését.


5. Utaljon egy közelmúlti eseményre: Legyen előadása időszerű és aktuális: utaljon egy közelmúltban esett, mégis mai eseményre. Ez szintén sokat segíthet akkor, amikor az előadásban rámutat valami jelentősre egy bizonyos témakört vagy beállítást illetően.


6. Példázza: Mutassa meg, amit tanít! Egy bizonyos képesség tanítása során egy önkéntest kérjen ki a közönség soraiból. Gyakoroltathatja a képességet akár a mellettük ülővel is. Ha terméket népszerűsít, a termékbemutatót a közönség egyik tagjával végezze!


7. Kérjen példákat: Kizárólag saját példák felhozatala helyett kérje meg a hallgatóságát: hozakodjanak ők elő példával vagy tapasztalatokkal. Nagyon valószínű, hogy akad majd valaki, akinek példája pontosan az ön által kívántakra világít rá. Kezelje partnerként a közönséget a bátorító kérdésekkel történő tanulási folyamat során. Ez uton olybá tűnik nekik, mintha beszélgetne velük, és nem nekik beszélne.


8. Éljen szerepjátékkal: A szerepjáték kitűnő módja a közönség bevonásának és figyelmének. Kezdeményezzen szerepjátékot ön és a közönség egyik, vagy akár több tagja között.


9. Irányított képzelet: Vigye szellemi kalandra közönségét, és a helyszín vagy a szereplők leírásával varázsolja a lehető leglátványosabbá ezt az "utazást". Szándékától függően az utazás történhet időben vagy térben is.


10. Mutassa ki elismerését: Amikor a hallgatóság némely tagja részt vesz a párbeszédben, feltétlen köszönje meg hozzászólásaikat, és építsen is rájuk! Ez a részvételre buzdítja majd a többieket is.


11. Használjon vizuális segédeszközöket: A tanulást elősegítendő éljen vonzó vizuális eszközökkel, képekkel vagy mutasson grafikonokat és táblázatokat! Egy rövidke videofilm is igen hatásos lehet.


12. Meséljen el egy vicces történetet: Mindenki örömmel fogadja a humort, és egy mulatságos anekdotával vagy megfigyeléssel könnyedebbé és szórakoztatóbbá válik előadása.


13. Ossza meg hallgatóságával, miért érdemes odafigyelniük: Feltétlen magyarázza el, hogy a termék vagy az új tudás miként segíthet jelenlegi helyzetükön. Mesélje el, számukra mi minden forog kockán számukra.


Az előadás végén foglalja össze a fontosabb pontokat. Ismételje meg célját, érveit, és emlékeztesse közönségét a legjelentősebb tartalmakra. Zárszóként ismét élhet egy lebilincselő fordulattal (mint tette az elején), vagy buzdítsa cselekvésre közönségét, esetleg állítson eléjük kihívásokat.