Ben je er nog?

DOORGAAN

13 tips om de aandacht van uw publiek vast te houden

Improve Your Next Presentation with These Simple Steps

Blake Roney

Het is zover. U moet een presentatie geven voor een groot publiek en u wil ervoor zorgen dat u van begin tot einde hun aandacht hebt. U wil absoluut vermijden dat er tijdens uw presentatie mensen praten en/of geeuwen, of erger nog, snurken.


Maak u maar geen zorgen. Als u de volgende tips en technieken toepast, kunt u zelfs een presentatie over de hervorming van de ambtenarij interessant maken.

 


1. Begin met een grappig, opmerkelijk of verontrustend feit: Een 'catchy' openingszin zal de aandacht van uw publiek trekken vanaf het begin.


2. Stel indrukwekkende vragen: Een uitstekende manier om de aandacht van het publiek vast te houden, is door een provocerende retorische vraag te stellen. Een vraag waarop ze geen antwoord moeten geven maar die hen ertoe verplicht om na te denken. U kunt zelfs aan een vrijwilliger vragen om te antwoorden.


3. Gebruik brainstormingtechnieken: Vraag uw publiek om te brainstormen over relevante ideeën voor uw presentatie, bijvoorbeeld hoe een bepaald probleem opgelost kan worden. Leg het publiek een praktijkgeval voor en laat hen het probleem oplossen door buiten de gebruikelijke denkkaders te treden. Stel hen op de proef door hen te vragen een alternatief te zoeken.


4. Wissel persoonlijke ervaringen uit: Een van de beste manieren om anderen iets bij te leren, is aan de hand van uw eigen ervaringen. Door een persoonlijke ervaring te delen, zal uw publiek zich met u verbonden voelen en zal u hen helpen begrijpen wat u hen precies wil bijleren.


5. Verwijs naar een recente gebeurtenis: Maak uw presentatie actueel door te verwijzen naar een recente gebeurtenis. Het kan ook helpen om te wijzen op iets relevants over het publiek of de omgeving van uw presentatie.


6. Geef een demonstratie: Toon wat u het publiek wil bijleren. Als u een bepaalde vaardigheid aanleert, toon dit door een vrijwilliger uit het publiek te halen. U kunt hen ook vragen om de vaardigheid te oefenen met de persoon naast wie ze zitten. Als u een product promoot, geef dan een demonstratie met iemand uit het publiek.


7. Vraag voorbeelden: In plaats van uw eigen voorbeelden te geven, vraag aan een vrijwilliger uit het publiek om enkele voorbeelden of ervaringen te delen. Allicht zal iemand een voorbeeld geven dat bewijst wat u duidelijk wil maken. Laat het publiek uw partner zijn tijdens het leerproces door interactie te stimuleren. Op die manier zal het meer lijken alsof u een dialoog met hen aangaat.


8. Pas rollenspellen toe: Een rollenspel is een fantastische manier om de aandacht van uw publiek te trekken en vast te houden. Creëer een rollenspel tussen u en één of meerdere personen uit het publiek.


9. Geleide visualisatie: Neem uw publiek mee op ontdekkingsreis in hun hoofd en maak deze reis zo levendig mogelijk door de omgeving of een personage te beschrijven. Ze kunnen door tijd en ruimte reizen, afhankelijk van wat u wenst te bereiken.


10. Wees erkentelijk: Wanneer personen uit het publiek deelnemen aan het debat, erken dan hun bijdragen en bouw hierop voort. Dit zal anderen stimuleren om ook deel te nemen.


11. Gebruik beeldmateriaal: Toon een fascinerende afbeelding of deel grafieken of tabellen uit om het publiek te helpen tijdens het leerproces. Een korte video kan het hem ook doen.


12. Vertel een grappig verhaal: Iedereen lacht graag en door een grappige anekdote te vertellen of een komische opmerking te maken, zal u de presentatie vrolijker en leuker maken.


13. Vertel het publiek waarom deze presentatie belangrijk is voor hen: Leg hen uit hoe het product of de nieuwe kennis hen kan helpen in hun huidige situatie. Laat hen weten wat er voor hen op het spel staat.


Vat aan het einde van uw presentatie de hoofdpunten samen en trek opnieuw de aandacht. Herhaal uw boodschap en argumenten en wijs uw publiek er nogmaals op wat zij moeten onthouden van uw presentatie. Als besluit kunt u een andere 'catchy' zin gebruiken, zoals in het begin, of een oproep tot actie of een uitdaging bij uw publiek lanceren.