Itt vagy még?

FOLYTATÁS

Mtalimanja falu

Mtalimanja falu

mtalimanja_2013

A Nu Skin Force for Good Alapítvány®2007-ben ünnepelte a Mtalimanja falu létrehozását. A helyi malawi emberek által elnevezett falu neve "hosszú adakozó kezet jelent."

 

A Nu Skin "Build a Village" projektje, valamint a Mezőgazdasági Iskola a Családok Függetlenségéért (SAFI) a malawi emberek megsegítésére összpontosít, hiszen ez a világ egyik legszegényebb országa, ahol a lakosság zöme gazdálkodásból és napi kevesebb, mint egy dollárból él. Ami viszont még ennél is szomorúbb, hogy Malawiban minden harmadik embert éhínség fenyeget.

 

Az alapítvány a helyi nonprofit szervezetekkel és civilcsoportokkal karöltve Mtalimanjában egy igazi falut épített fel, hogy 30-40 földművesnek és családjaiknak otthont biztosítsanak, miközben a szülők halászatot, csepegtetéses öntözést, fenntartható gazdálkodást, erdősítést, faültetést, állattenésztést- és tartást és még sok más tárgyat tanulnak. A szülők együtt vesznek részt a tanórákon, miközben gyermekeik általános iskolai oktatásban vesznek részt.

 

A SAFI képzésben résztvevők a második oktatási éveüket már otthonukban, távoktatásban végzik. Újonnan szerzett ismereteiket alkalmazni kezdik, egyben átadják tudásukat a helybélieknek, gyermekeikkel együtt. Ily módon gondoskodnak arról a következõ generáció is el tudja látni magát.

 

A faluban 2009 májusában végzett az első évfolyam. Az esemény nem volt híján az ünneplésnek: a végzősök a színpadon táncolva vették kézbe oklevelüket. Õk az elsők, akik a Mtalimanja falu Mezőgazdasági Iskola a Családok Függetlenségéért inttézményében befejezték tanulmányaikat. A falu felvirágzott az elmúlt két évben, köszönhetően annak, hogy az itt lakók megtanulták a gazdálkodás és az öntözés technikáját, és ezt a tudást aztán majd továbbadják a saját falujukban.

 

Ahogy Steve Lund, a Nourish the Children® (Tápláld a gyermeket) vezérigazgatója beszédében elmondta: „Úgy hitték, hogy diáknak jönnek, holott valójában tanárnak képezik ki őket.”

2012 óta már több, mint 180 család sajátította el az önellátás fortélyait a Mezőgazdasági Iskola a Családok Függetlenségéért (SAFI) oktatási keretetein belül. A SAFI technikák alkalmazását követően a betakarított termény 700 százalékkal nőtt.

 

Ezek a gazdák hordozzák Malawi reményét az éhezés nélküli jövőre.

 

Ne halat adj az éhezőnek, mert azzal csak egyszer lakik jól. Tanítsd meg halászni és akkor egész életében meglesz a betevője.”